Catalog general

Intrarea României în primul război mondial. Negocierile diplomatice în documente din arhivele ruse, 1914-1916

     „Domnul dr. Vadim Guzun este un istoric consacrat, un bun cunoscător al realităților din spațiul rusesc, țarist și sovietic în egală măsură, numeroasele sale cărți de autor, ediții de documente sau studii publicate, deja, recomandându-l drept unul dintre cei mai avizați specialiști în istoria Rusiei și a relațiilor românoruse în secolul XX. Și de această dată, domnul dr.

+ info
Amanții poligloți

Traducere din limba suedeză de Daniela Ionescu

 

+ info
Prometeu - Nihil sine Deo!

Prometeu poate fi considerat mit sau concept. Ca mit, exprimă relația dintre divinitatea supremă și orice făptură divină – zeu, titan – sau umană, subordonată ei. Conceptul, prin încărcătură logică, sau istorică, umanizează relația, degradându-o. Alegoria trebuie înțeleasă mistic, nu rațional, sau fizic-civilizator, fiindcă nu numai focul vine din cer, ci tot ce se întâmplă în univers.

+ info
Aventurile lui Sindbad Marinarul

În toate cele șapte aventuri transpar particularități proprii poeziei. În primul rând, varietatea peisajului situat, de multe ori, la granița dintre real și fantastic. În al doilea rând, prezența visului în structura fiecărei povestiri, căci doar în vis se pot petrece asemenea miracole. Datorită visului și visării, Sindbad pătrunde într-o lume primordială, necunoscută, fabuloasă, extinzând zona cunoașterii cu reprezentări și entități intuitive, create, neîntâlnite în universul cotidian.

+ info
Afacerea Răpirea din Irak (vol. 1+ vol. 2)

„În ziua de 28 martie 2005 s-a petrecut un fapt fără precedent în istoria României. Trei ziariști au fost răpiți și au dispărut, undeva, în Irak. Aparent, operațiune fusese săvârșită în exclusivitate de membrii unei grupări teroriste locale.
Șocul emoțional a fost uriaș. Săptămâni în șir, opinia publică din România a avut înscrisă răpirea din Irak în topul preocupărilor majore.[...] Cu un curaj vecin cu nebunia, Ovidiu Ohanesian, victimă a răpirii, încearcă să descâlcească ițele acestei operațiuni teribil de suspecte. Va reuși?”

+ info
EPISCOPUL IOAN BĂLAN ÎN DOSARELE SECURITĂŢII

   „Evenimentele istorice se consemnează de-a lungul timpului şi sunt o comoară pentru toţi cei care nu au fost prezenţi, însă doresc să cunoască trecutul pentru ca el să nu rămână uitat în negura timpului. Asemenea oricărui tezaur Arhivele devin importante şi încep să joace un rol special atunci când sunt studiate, sunt scoase la lumină şi puse la dispoziţia cititorului.

+ info
Singuri în Univers?

    „Lucrarea de faţă reprezintă o continuare a unor preocupări anterioare ale autorului referitoare la originea vieţii, cuprinse în cartea intitulată "PULBERE DE STELE: Ipoteze şi teorii privind originea vieţii pe Pământ", ce a apărut la Editura Academiei Române (Tarba, 2014).

+ info
ADVANCES IN ANCIENT BLACK SEA STUDIES: HISTORIOGRAPHY, ARCHAEOLOGY AND RELIGION

I . STUDYING THE BLACK SEA: BETWEEN COLONIZATION AND IDENTITY
Thibaut Castelli Entrer et sortir du Pont-Euxin durant l’Antiquité (VIIe s. av. J.-C. – premier quart du IVe s. ap. J.-C.)
Madalina Dana Regards grecs sur le Pont-Euxin: réflexes changeants d’un espace «colonial»
David Braund Clashing Traditions Beyond the Clashing Rocks: (Un)Ethical Tales of Milesians, Scythians and Others in Archaic and Later Colonialism
Valery P. Yaylenko Diodorus’ Evidence on the Bosporan Archaeanactidae and New Data about the Aeolians on Taman

+ info