EDDA MUSSOLINI. Cea mai periculoasă femeie din Europa

EDDA MUSSOLINI. Cea mai periculoasă femeie din Europa
Pret: 
69,00 lei (-15,01%)
58,64 lei
TVA Inclus
În stoc (2 buc.)
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
Cetatea de Scaun
An aparitie: 
2022
Nr. pagini: 
416
Format: 
B5
ISBN: 
978-606-537-581-9

Incredibila poveste a fiicei lui Benito Mussolini – Edda una dintre cele mai influente femei italiene din 1930, a cărei viață a avut mai multe întorsături și peripeții decât un roman polițist. Edda Mussolini era fiica favorită a lui Benito: alintată și lipsită de scrupule, lipsită de educație, însă isteață, lipsită de credință, însă flamboiantă, un diplomat excelent, sălbatică, dar curajoasă, puternică și loială. A fost confidenta tatălui ei în timpul conducerii fasciste, fiind atât ambasadoare pentru Germania, cât și pentru Franța, ea a jucat un rol important în a uni forțele Italiei cu Hitler. În 1930, la 19 ani, s-a căsătorit cu Contele Galeazzo Ciano, ce avea să devină cel mai tânăr secretar străin din istoria Italiei.

Cuplul Cianos a devenit cel mai celebrat și mai glamoros duo în acea societate vulgară a Romei fasciste. Norocul le-a surâs în 1943, când Ciano a participat la un complot pentru a-l da jos pe Mussolini, lucru pentru care socrul său nu l-a iertat. Într-o poveste dramatică ce include jurnale ascunse, căderea tatălui Eddei și execuția soțului acesteia, scăparea în Elveția și o perioadă de exil, ajungem să aflăm despre o femeie complicată, curajoasă și determinată, o femeie ce nu a fost doar un martor, dar și un jucător în momentele definitorii ale secolului XX. Și mai putem observa Italia fascistă în tot farmecul, în decadență și în intrigă politică, și turbulența dinaintea sfârșitului acesteia.”

***
„Edda nu este atât de ușor de definit. Mitul care l-a învăluit pe tatăl ei s-a răspândit, incluzând întreaga familie Mussolini și mai ales pe cei mai deștepți și mai enigmatici dintre copiii săi. Chiar și în timpul vieții lor, cuvintele și acțiunile lor au fost înfrumusețate, distorsionate, idealizate și adesea imaginate; ei înșiși au contribuit la o repovestire uneori fantezistă a evenimentelor. Separarea faptelor de ficțiunea transmisă de generații succesive de adepți, relații, jurnaliști și istorici este o sarcină uluitoare, amplificată și mai mult de miturile care se învârteau în jurul Eddei…

Edda este legată intrinsec de tatăl ei și o adevărată reprezentantă a ceea ce fascismul a făcut – și nu a făcut – italienilor. Uneori, ghinionul a lovit atât de repede, încât viața ei părea să urmeze arcul unei tragedii grecești. Mussolini și fascismul au făcut-o pe Edda ceea ce era: pentru a o înțelege, trebuie să înțelegi ceea ce italienii numesc il ventennio fascista, cei douăzeci de ani de stăpânire fascistă, când viziunea și voința lui Mussolini domneau peste fiecare aspect al vieții italiene – sport, educație, petrecerea timpului liber, sănătate, cultură, muncă – și mai ales peste Edda, care l-a iubit, l-a admirat și, o vreme, l-a urât.”
Caroline Moorehead

De aceeași autori...

De la aceeași editură...

Trenul de la Lemberg la Cernăuți n-are întârziere

Această operă de debut a autorului care va primi Premiul Nobel pentru literatură în 1972, un veteran al războiului, marcat profund de tragediile epocii, este ca un fel de document programatic. În anul în care se încheie seria de procese ale Tribunalului Militar Internațional de la Nürnberg, debutul lui Böll vine să demonstreze că nu toți germanii au fost adepții fanatici ai lui Hitler. Chiar dacă cei mai mulți au tăcut. ”Tăcerea celor care nu spun nimic este îngrozitoare. Este tăcerea celor care nu uită, a celor care știu că sunt pierduți”, afirmă autorul.

+ info
Șoimul și omul de zăpadă. O poveste adevărată despre prietenie și spionaj

Povestea care urmează este una adevărată. Numele unor personaje au fost schimbate pentru a le proteja confidențialitatea.

+ info
Puterea minții. Transformă-ți viața cu neuroștiință

Publicată în 2023 în Marea Britanie, sub titlul „Braintenance”, cartea a câștigat rapid popularitate în rândul publicului. Doctorul neurolog Julia Ravey împărtășește secretele unei vieți fericite prin aplicarea tehnicilor de auto-programare a creierului, metode accesibile tuturor.
*

+ info