Ludovico Gritti. Un prinț venețian în Transilvania în serviciul lui Soliman Magnificul

Ludovico Gritti. Un prinț venețian în Transilvania în serviciul lui Soliman Magnificul
Pret: 
62,00 lei (-20,00%)
49,60 lei
TVA Inclus
În stoc (2 buc.)
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
Ratio et Revelatio
An aparitie: 
2022
Nr. pagini: 
493
Format: 
A5
ISBN: 
978-606-9659-46-5

   Format în condiții și împrejurări complexe, printr-un proces care a debutat prin înfrângerea regatului Ungariei la Mohács în anul 1526, principatul semiautonom al Transilvaniei, aflat sub suzeranitate turcească, a jucat un rol important în Europa Centrală și de Răsărit timp de un veac și jumătate.
Au existat și există, din fericire, preocupări ale istoricilor de-a înțelege, pe baza izvoarelor documentare studiate și interpretate, condițiile politice, militare, economice și culturale care au favorizat geneza acestui stat succesoral regatului angevin.
   Cartea soților Gizella Nemeth Papo și Adriano Papo intitulată Ludovico Gritti. Un principe-mercante del Rinascimento tra Venezia, i Turchi e la Corona d’Ungheria, care beneficiază de acum și de o traducere în limba română, grație editurii Ratio et Revelatio din Oradea, se înscrie în acest lăudabil efort, fiind un proiect de cercetare de o înaltă ținută științifică și academică.
Ludovico Gritti, venețianul ajuns pe malul Bosforului și în jurul căruia s-a construit întreaga cercetare, este prezentat în documente ca un om politic extrem de abil, ca un bun finanțist, dar, mai ales, ca un adevărat prinț european impregnat de cultura orientală. El a trăit în vremuri complicate în care puterea Semilunii se impunea tot mai evident într-un regat al Ungariei decăzut, o bucată de Europă sfâșiată de interese divergente care vor atinge stadiul nefast al războiului civil. De aici se va ridica viitorul principat al Transilvaniei.
   Implicarea lui Gritti în politica externă a unui Imperiu Otoman aflat în culmea puterii și expansiunii militare, jocul dublu bazat pe interese proprii, extrem de periculos, și tragicul său sfârșit de la Mediaș, la 29 septembrie 1534, sunt analizate atent și expuse pe parcursul câtorva sute de pagini. Cartea, pe care o recomand cu multă căldură iubitorilor de istorie, are forță și dinamism, este foarte bine scrisă și extrem de documentată de autori pe baza actelor provenite din arhivele Serenisimei – multe dintre ele inedite –, dar și din surse maghiare și otomane, oferindu-ne excelente „fotografii ale epocii” cu personaje  emblematice din ierahiile politice și militare ale părților aflate în competiție. Informațiile istorice au menirea de a completa cercetările din zona istoriografiei românești și maghiare și de a umple „petele albe” încă existente referitoare la această problematică. (Dr. Gabriel-Virgil Rusu, Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, Filiala Cluj)

 

Despre autori:

   Adriano Papo și Gizella Nemeth Papo sînt autorii unor numeroase eseuri și volume asupra relațiilor istorice și culturale italomaghiare, în special din perioada medievală tîrzie și modernă. Au fondat împreună Asociația Italiană de Studii de Istorie din Europa Centrală și Orientală (AISSECO) cu sediul la Roma; au fondat și conduc împreună periodicele „Quaderni Vergeriani“, „Studia historica adriatica ac danubiana“ și „Adria-Danubia“, precum și seria de studii și documente „Civiltà della Mitteleuropa“. Au organizat mai mult de 230 de inițiative culturale și mese rotunde, prezentări de carte, conferințe, expoziții, concerte și în jur de patruzeci de congrese internaționale de studii, îngrijind publicarea analelor acestora. Colaborează cu numeroase instituții, universități, asociații culturale și publicații internaționale. În 2001, au primit premiul internațional „Salvatore Valitutti“ (Ediția a VIII-a) pentru opera prima, Istoria și cultura Ungariei (2000).

De aceeași autori...

De la aceeași editură...

Noul Testament de la Alba Iulia (1648) și Reforma. Studiu istorico-filologic

Reforma protestantă a modelat decisiv spațiul religios, cultural și politic al Europei Apusene. Deși tributari surselor clasice și patristice, reformatorii le-au reinterpretat critic, în funcție de propriul context, formulând răspunsuri noi la întrebările și problemele specifice secolului al XVI-lea.

+ info
Ucraina fermecătoare

   Această carte conține 100 de articole fascinante despre cele mai vii simboluri ale Ucrainei – de la cele oficiale, cum ar fi simbolurile naționale, emblema și steagul național, până la cele populare, precum borșul și horilka; principalele orașe ucrainene, personalități istorice remarcabile, cele mai populare feluri de mâncare ale bucătăriei naționale, produse de artizanat, frumuseți naturale și realizări în domeniul științei și tehnologiei.

+ info
101 chipuri ale suferinței în Bihorul carceral comunist

Istoriografia carcerală s-a îmbogățit cu un nou volum dedicat memoriei foștilor deținuți politic care au suferit în temnițele Gulagului românesc. Autoarea, în această primă etapă a amplului său proiect de redactare a unui dicționar, a reușit să creioneze 101 medalioane ale unor bihoreni care au trecut prin calvarul închisorilor comuniste, care au cunoscut deportările, prigoana și alte forme de represiune ale regimului de sorginte sovietic.

+ info
Reforma la români. Un fenomen de transfer cultural în secolele XVI-XVII

După mijlocul secolului al XVIII-lea, informațiile referitoare la comunitățile reformate românești dispar. Reforma românească fiind un fenomen prin excelență transcultural, nu a putut rezis­ta decît într-un mediu multicultural și bilingv.

+ info