
Marea foamete sovietică, 1926-1936

De aceeași autori...
Pachet „Afaceri Orientale”
- Alexandr Mihailov : liderul fascistilor rusi din Romania in documente din arhiva C.N.S.A.S : 1934 - 1944
- O epopee românească în Siberia
- Marea foamete sovietică, 1926-1936
- Dmytro Ivaşina-Herodot: consul, publicist, poet, activist ucrainean în Regatul României
„Volumul XXIX din seria „Afaceri Orientale”1, reprezintă rezultatul continuării cercetărilor subsemnatului, pe parcursul unui prolific stagiu de cercetare, în anul 2018, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României și al autorităților ucrainene, în arhivele din regiunea Odesa, moștenite de statul vecin de la defuncta URSS, precum și în alte arhive de stat.
„Volumul semnat de militarul, juristul, omul politic, diplomatul, profesorul Victor Cădere (1891-1980) se ocupă de operațiunea de repatriere a voluntarilor și prizonierilor români din Siberia, pe care acesta a condus-o cu succes în dificilul interval 1920-1921, adică atunci când în partea europeană a Rusiei și în Siberia se aflau jumătate de milion de prizonieri originari din diverse țări.
Volumul 26 din seria „Afaceri Orientale” oferă cercetătorilor și cititorilor interesați de relațiile româno-sovietice un important instrument de lucru, relevând soarta lui Pan Halippa după revenirea din URSS în Republica Socialistă România, organizată după modelul sovietic, aservită intereselor Kremlinului, precum și modul în care s-a pus problema Basarabiei la București în timpul regimului Ceaușescu. Astfel cum rezultă din sursele publicate de Vadim Guzun, liderul unionist nu va uita și va reproșa autorităților române, pe bună dreptate, faptul și condițiile în care a fost predat Moscovei,
- 1 of 4
- ›
De la aceeași editură...
„Cartea de față abordează un subiect care poată să surprindă cititorul. Importanța cercetărilor dedicate romilor nu cred că mai trebuie justificată. Romii reprezintă o componentă a peisajului istoric, social sau cultural din România, care merită toată atenția cercetării, așa după cum merită și maghiarii, sașii, evreii sau, în calitatea lor de populație majoritară, înșiși românii. Pentru cercetătorul științific, toate subiectele care pot fi trecute prin filtrul analizei științifice sunt la fel de legitime.
Secuii (grup etnografic maghiar redutabil) au rămas ultima insulă maghiară, într-o Transilvanie care și-a pierdut treptat caracterul policrom, acel caracter care i-a asigurat specificitatea. Sașii aproape au dispărut, lăsând Ardealul infinit mai sărac. Secuii/Maghiarii din aceeași zonă, încearcă să-și conserve identitatea și limba. Mentalități care se ciocnesc, educații și istorii alternative, paralele, intrate adesea în coliziune.
- 1 of 60
- ›