Păsărarul din Vilnius. Józef Mackiewicz – scriitor anticomunist

Păsărarul din Vilnius. Józef Mackiewicz – scriitor anticomunist
Pret: 
100,00 lei (-20,00%)
80,00 lei
TVA Inclus
În stoc furnizor
Domeniul: 
Beletristică
Editura: 
Casa Cartii de Stiinta
An aparitie: 
2023
Nr. pagini: 
620
Format: 
A5
ISBN: 
978-606-17-2223-5

   Włodzimierz Bolecki (1952) – istoric, teoretician, critic literar, editor. Autor de studii literare, consacrate, printre altele, creației lui W. Berent, W. Gombrowicz, G. Herling-Grudziński, J. Mackiewicz, Cz. Miłosz, B. Schulz, A. Wat, S. I. Witkiewicz; de asemenea, a pregătit antologii tematice de versuri (M. Pawlikowska-Jasnorzewska, B. Leśmian, Cz. Miłosz), precum și antologia liricii de dragoste A urzi iubirea. A coordonat proiectul din domeniul umanisticii digitale Senzulitatea în cultura polonă (2012-2015) și editarea în 15 volume a operei lui Gustaw Herling-Grudziński. Profesor emerit la Institutul de Cercetări Literare al Academiei Poloneze de Știință; locuiește la Varșovia.

 

   Józef Mackiewicz, cel mai „blestemat” scriitor polonez al secolului XX, a fost un critic necruțător și un demascator înverșunat al sistemului comunist în toate ipostazele sale. A creat cea mai omogenă și consecventă argumentare a anticomunismului ca atitudine etică, conceptuală și istoriozofică. Astfel, a devenit dușmanul public numărul unu pentru comuniști și postcomuniști, dar și pentru mulți activiști din emigrație și chiar din opoziție în Republica Populară Polonă. Drept răzbunare pentru dezvăluirea, încă înainte de anul 1939, a influențelor sovietice în viața publică poloneză, a fost acuzat de colaborare cu germanii. A fost unul dintre puținii martori polonezi ai deshumării mormintelor de la Katyń; relatările lui despre acest genocid, prezentate și în fața Comisiei Congresului SUA, constituie până astăzi cea mai mare acuzație a sistemului bolșevic, tulburătoare din punct de vedere cognitiv și literar.

   Ideea directoare a creației sale – „doar adevărul este interesant” – a devenit astăzi un reper în conștiința tuturor celor care aspiră la demistificarea cunoașterii istoriei contemporane. Păsărarul din Vilnius apropie și explică într-o manieră perfectă toate aceste lucruri.

   Publicată pentru prima dată în anul 1991, serios lărgită și adăugită în anul 2007, Păsărarul din Vilnius este prima și până acum singura monografie completă despre viața și opera unuia dintre cei mai mari scriitori din emigrație, pe care Czesław Miłosz l-a încadrat în rândurile celor mai de seamă scriitori polonezi ai secolului al XX-lea.

De aceeași autori...

De la aceeași editură...

Solidaritatea, „taraba comunistă” și puțină filozofie

Cartea profesorului de filozofie politică Zbigniew Stawrowski vine în completarea unei perspective istoriografice aproape unilaterale, propunând separarea „fenomenului Solidaritatea” în două etape, cea a primei Solidarități, când în Polonia s-a creat o comuniune în jurul unor valori asumate de mare parte a populației, respectiv cea a acaparării mișcării de către „politicieni”, precum Lech Wałęsa, care a și devenit primul președinte democrat al statului polonez.

+ info
„Plin mi-e sufletul meu de tine, plin.” Scrisori către Elena Daniello

„Ediția de față reproduce 129 de scrisori ale lui Lucian Blaga, repartizate astfel: 101 către Elena Daniello, 24 către familia Manta (Marioara, Viorica și Cornel), 3 către Helene Rodica Daniello, 1 către H. Zambaccian, precum și mai multe însemnări ale Elenei Daniello. Dintre cele 129 de scrisori ale lui Blaga, 107 sunt absolut inedite. La acestea se adaugă patru poezii inedite, dedicate Rodicăi Daniello. (…)

+ info
Ipostaze ale morții în tragedia greacă

Sorana-Cristina Man a absolvit Facultatea de Filosofie și pe cea de Filologie, secția Limbi Clasice, a Universității din București. Are un doctorat în filologie și este redactor de carte la Muzeul Național al Țăranului Român și cercetător științific în proiecte universitare.

+ info
  •  
  • 1 of 38