Intrarea României în primul război mondial. Negocierile diplomatice în documente din arhivele ruse, 1914-1916. Ediția a doua.

Intrarea României în primul război mondial. Negocierile diplomatice în documente din arhivele ruse, 1914-1916. Ediția a doua.
Autori: 
Pret: 
47,25 lei
TVA Inclus
În stoc furnizor
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
Argonaut
An aparitie: 
2018
Nr. pagini: 
353
Format: 
A5
ISBN: 
978-973-109-791-6

    „Domnul dr. Vadim Guzun este un istoric consacrat, un bun cunoscător al realităților din spațiul rusesc, țarist și sovietic în egală măsură, numeroasele sale cărți de autor, ediții de documente sau studii publicate, deja, recomandându-l drept unul dintre cei mai avizați specialiști în istoria Rusiei și a relațiilor românoruse în secolul XX. Și de această dată, domnul dr. Guzun ne surprinde, plăcut ca de obicei, cu o lucrare pe cât de inedită, pe atât de valoroasă prin conținutul ei: editarea într-o manieră științifică, profesionistă, a 140 de telegrame trimise de la București și Sankt Petersburg, respectiv corespondența ministrului plenipotențiar de la Bucureşti, Stanislav Poklevski-Koziell, adresată ministrului afacerilor externe, Serghei Sazonov, precum și telegrame ale acestuia către reprezentantul Rusiei la București și/ori către alți ambasadori sau plenipotențiari ruși din zonă.
    Întinse pe durata a circa 2 ani, din iulie 1914 și până la intrarea României în Marele Război în vara anului 1916, documentele reflectă cât de complexă și complicată a fost decizia României de a se alătura Antantei în lupta împotriva Puterilor Centrale, pentru eliberarea Transilvaniei. Așa cum rezultă din ultimele documente din lucrare, nici măcar semnarea anterioară de către România a convențiilor, politică și militară, cu aliații nu a fost un argument decisiv pentru unii politicieni români care, la Consiliul de Coroană convocat la 14/27 august 1916 de către regele Ferdinand, au pledat fie pentru păstrarea în continuare a neutralității, fie pentru intrarea în război alături de Austro-Ungaria și Germania.”

                                                                                                                                              Prof.univ.dr. Ioan Bolovan

De aceeași autori...

Pachet „Afaceri Orientale”

Pachet „Afaceri Orientale”
- Alexandr Mihailov : liderul fascistilor rusi din Romania in documente din arhiva C.N.S.A.S : 1934 - 1944

- O epopee românească în Siberia

- Marea foamete sovietică, 1926-1936

- Dmytro Ivaşina-Herodot: consul, publicist, poet, activist ucrainean în Regatul României

+ info
ROMÂNI CONDAMNAȚI ÎN URSS. ORDONANȚE ALE SECURITĂȚII SOVIETICE ÎN ARHIVELE DIN ODESA, 1930-1949

   „Volumul XXIX din seria „Afaceri Orientale”1, reprezintă rezultatul continuării cercetărilor subsemnatului, pe parcursul unui prolific stagiu de cercetare, în anul 2018, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României și al autorităților ucrainene, în arhivele din regiunea Odesa, moștenite de statul vecin de la defuncta URSS, precum și în alte arhive de stat.

+ info
O epopee românească în Siberia

    „Volumul semnat de militarul, juristul, omul politic, diplomatul, profesorul Victor Cădere (1891-1980) se ocupă de operațiunea de repatriere a voluntarilor și prizonierilor români din Siberia, pe care acesta a condus-o cu succes în dificilul interval 1920-1921, adică atunci când în partea europeană a Rusiei și în Siberia se aflau jumătate de milion de prizonieri originari din diverse țări.

+ info

De la aceeași editură...

Profilul şi imaginea rromilor în mentalul colectiv hunedorean 1918-1989

   „Cartea de față abordează un subiect care poată să surprindă cititorul. Importanța cercetărilor dedicate romilor nu cred că mai trebuie justificată. Romii reprezintă o componentă a peisajului istoric, social sau cultural din România, care merită toată atenția cercetării, așa după cum merită și maghiarii, sașii, evreii sau, în calitatea lor de populație majoritară, înșiși românii. Pentru cercetătorul științific, toate subiectele care pot fi trecute prin filtrul analizei științifice sunt la fel de legitime.

+ info
“CINE ȘTIE, ÎNCOTRO NE DUCE DESTINUL?”. O ISTORIE A SECUILOR

Secuii (grup etnografic maghiar redutabil) au rămas ultima insulă maghiară, într-o Transilvanie care și-a pierdut treptat caracterul policrom, acel caracter care i-a asigurat specificitatea. Sașii aproape au dispărut, lăsând Ardealul infinit mai sărac. Secuii/Maghiarii din aceeași zonă, încearcă să-și conserve identitatea și limba. Mentalități care se ciocnesc, educații și istorii alternative, paralele, intrate adesea în coliziune.

+ info
  •  
  • 1 of 60