Intrarea Romaniei in primul razboi mondial. Negocierile diplomatice in documente din arhivele ruse, 1914-1916

Intrarea României în primul război mondial. Negocierile diplomatice în documente din arhivele ruse, 1914-1916
Autori: 
Pret: 
52,50 lei (-20,00%)
42,00 lei
TVA Inclus
În stoc furnizor
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
Argonaut
An aparitie: 
2016
Nr. pagini: 
356
Format: 
B5
ISBN: 
978-973-109-791-6

     „Domnul dr. Vadim Guzun este un istoric consacrat, un bun cunoscător al realităților din spațiul rusesc, țarist și sovietic în egală măsură, numeroasele sale cărți de autor, ediții de documente sau studii publicate, deja, recomandându-l drept unul dintre cei mai avizați specialiști în istoria Rusiei și a relațiilor românoruse în secolul XX. Și de această dată, domnul dr. Guzun ne surprinde, plăcut ca de obicei, cu o lucrare pe cât de inedită, pe atât de valoroasă prin conținutul ei: editarea într-o manieră științifică, profesionistă, a 140 de telegrame trimise de la București și Sankt Petersburg, respectiv corespondența ministrului plenipotențiar de la Bucureşti, Stanislav Poklevski-Koziell, adresată ministrului afacerilor externe, Serghei Sazonov, precum și telegrame ale acestuia către reprezentantul Rusiei la București și/ori către alți ambasadori sau plenipotențiari ruși din zonă.
     Întinse pe durata a circa 2 ani, din iulie 1914 și până la intrarea României în Marele Război în vara anului 1916, documentele reflectă cât de complexă și complicată a fost decizia României de a se alătura Antantei în lupta împotriva Puterilor Centrale, pentru eliberarea Transilvaniei. Așa cum rezultă din ultimele documente din lucrare, nici măcar semnarea anterioară de către România a convențiilor, politică și militară, cu aliații nu a fost un argument decisiv pentru unii politicieni români care, la Consiliul de Coroană convocat la 14/27 august 1916 de către regele Ferdinand, au pledat fie pentru păstrarea în continuare a neutralității, fie pentru intrarea în război alături de Austro-Ungaria și Germania.”

                                                                                                                                              Prof.univ.dr. Ioan Bolovan

De aceeași autori...

Pachet „Afaceri Orientale”

Pachet „Afaceri Orientale”
- Alexandr Mihailov : liderul fascistilor rusi din Romania in documente din arhiva C.N.S.A.S : 1934 - 1944

- O epopee românească în Siberia

- Marea foamete sovietică, 1926-1936

- Dmytro Ivaşina-Herodot: consul, publicist, poet, activist ucrainean în Regatul României

+ info
ROMÂNI CONDAMNAȚI ÎN URSS. ORDONANȚE ALE SECURITĂȚII SOVIETICE ÎN ARHIVELE DIN ODESA, 1930-1949

   „Volumul XXIX din seria „Afaceri Orientale”1, reprezintă rezultatul continuării cercetărilor subsemnatului, pe parcursul unui prolific stagiu de cercetare, în anul 2018, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României și al autorităților ucrainene, în arhivele din regiunea Odesa, moștenite de statul vecin de la defuncta URSS, precum și în alte arhive de stat.

+ info
O epopee românească în Siberia

    „Volumul semnat de militarul, juristul, omul politic, diplomatul, profesorul Victor Cădere (1891-1980) se ocupă de operațiunea de repatriere a voluntarilor și prizonierilor români din Siberia, pe care acesta a condus-o cu succes în dificilul interval 1920-1921, adică atunci când în partea europeană a Rusiei și în Siberia se aflau jumătate de milion de prizonieri originari din diverse țări.

+ info

De la aceeași editură...

Oradea 1900. Un ghid de arhitectură

Oraşul Oradea, prin arhitectura sa de la începutul secolului al XX-lea, ocupă un loc bine definit pe harta oraşelor cu arhitectură Secession / Art Nouveau din Europa Centrală şi din România. Prin acest albumghid am dorit să pun în evidenţă, să ilustrez patrimoniul arhitectural, fondul construit al oraşului, din perioada 1898-1920.

+ info
România şi Afganistan. Șase decenii de relaţii diplomatice

Parcurgând cartea doamnei Andreea Mănăilă, cititorul, atât cel avizat, cât și cel doritor să cunoască tema, va constata că are în față o contribuție esențială pentru înțelegerea evoluției relațiilor româno-afgane. Mai mult, autoarea îl ajută pe cititor să descifreze cauzele crizei societății afgane, a legăturilor talibanilor cu terorismul internațional, motivele eșecului construcției unei societăți cu democrație similară statelor occidentale în Afganistan.

- Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea

+ info
ARMATA ROMÂNĂ PE FRONTUL DE EST IN IMAGINI (1941-1944)

  La 80 de ani de la declanșarea operațiunii „Barbarossa” (22 iunie 1941), participarea armatei române la operațiunile militare de pe Frontul de Est constituie, în continuare, o temă insuficient tratată în cadrul istoriografiei. Este cunoscut faptul că după încheierea ostilităților, în contextul comunizării și sovietizării României, scrisul istoric din țara noastră a fost supus unei drastice cenzuri informaționale și ideologice, fapt ce a condus, practic, la o suprimare a memoriei confruntării militare de pe Frontul de Răsărit.

+ info
  •  
  • 1 of 60