Complimente de la tanti Haritina: spionaj sovietic in Romania:1924-1944.

Complimente de la tanti Haritina: spionaj sovietic in Romania:1924-1944.
Autori: 
Pret: 
47,25 lei
TVA Inclus
În stoc furnizor
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
Argonaut
An aparitie: 
2018
Nr. pagini: 
748
Format: 
B5
ISBN: 
978-973-109-790-9

   Colecția documentară construită de cercetătorul și diplomatul Vadim Guzun ne poartă prin lumea romantică a spionilor și rețelelor spionajului sovietic din România interbelică, prin intermediul actelor de urmărire, semnalare, investigare și constatare elaborate de agențiile specializate ale statului român. Valoros prin conținuturile relevate, prin cazuistica expusă, cel de-al douăzeci și cincilea volum din seria „Afaceri Orientale”, intitulat după parola atribuită unui spion sovietic - „Complimente de la tanti Haritina din Poșta Veche”, este elaborat după regulile artei, având un aparat critic și note editoriale excelent redactate.

                                                            Virgiliu Țârău

   Această unică și cuprinzătoare colecție de documente reprezintă o mărturie elocventă a încercărilor URSS de a destabiliza statul de curând împlinit al României, după Primul Război Mondial, pentru a sancționa participarea acestuia la război ca aliat al Axei între iunie 1941 și 23 august 1944 și pentru a răsturna ordinea democratică prin impunerea comunismului în țară, după cel de Al Doilea Război Mondial. Punctul nodal în înțelegerea relațiilor sovieto-române l-au reprezentat statutul Basarabiei, cu pierderea căreia Uniunea Sovietică nu s-a împăcat niciodată în perioada interbelică, precum și eforturile sovieticilor de agitație în provincie, fapte pe larg ilustrate în volumul de față.

                                                         Dennis Deletant

 

De aceeași autori...

Pachet „Afaceri Orientale”

Pachet „Afaceri Orientale”
- Alexandr Mihailov : liderul fascistilor rusi din Romania in documente din arhiva C.N.S.A.S : 1934 - 1944

- O epopee românească în Siberia

- Marea foamete sovietică, 1926-1936

- Dmytro Ivaşina-Herodot: consul, publicist, poet, activist ucrainean în Regatul României

+ info
ROMÂNI CONDAMNAȚI ÎN URSS. ORDONANȚE ALE SECURITĂȚII SOVIETICE ÎN ARHIVELE DIN ODESA, 1930-1949

   „Volumul XXIX din seria „Afaceri Orientale”1, reprezintă rezultatul continuării cercetărilor subsemnatului, pe parcursul unui prolific stagiu de cercetare, în anul 2018, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României și al autorităților ucrainene, în arhivele din regiunea Odesa, moștenite de statul vecin de la defuncta URSS, precum și în alte arhive de stat.

+ info
O epopee românească în Siberia

    „Volumul semnat de militarul, juristul, omul politic, diplomatul, profesorul Victor Cădere (1891-1980) se ocupă de operațiunea de repatriere a voluntarilor și prizonierilor români din Siberia, pe care acesta a condus-o cu succes în dificilul interval 1920-1921, adică atunci când în partea europeană a Rusiei și în Siberia se aflau jumătate de milion de prizonieri originari din diverse țări.

+ info

De la aceeași editură...

ARMATA ROMÂNĂ PE FRONTUL DE EST IN IMAGINI (1941-1944)

  La 80 de ani de la declanșarea operațiunii „Barbarossa” (22 iunie 1941), participarea armatei române la operațiunile militare de pe Frontul de Est constituie, în continuare, o temă insuficient tratată în cadrul istoriografiei. Este cunoscut faptul că după încheierea ostilităților, în contextul comunizării și sovietizării României, scrisul istoric din țara noastră a fost supus unei drastice cenzuri informaționale și ideologice, fapt ce a condus, practic, la o suprimare a memoriei confruntării militare de pe Frontul de Răsărit.

+ info
Activitatea de medicină legală, componentă a sistemului de ordine publică și siguranță națională

     „În actualul context, al proliferării formelor, metodelor și mijloacelor de săvârșire a infracțiunilor și de ascundere a urmelor săvârșirii lor, al multiplicării cazurilor în care sunt implicate persoane cu un comportament violent extrem sau deviant, adesea consumatoare de droguri, rolul medicului legist începe încă de la locul faptei și capătă o importanță deosebită în stabilirea adevărului” (din Prefață - prof. univ. dr. Costică  Voicu)

+ info
  •  
  • 1 of 59