“CINE ȘTIE, ÎNCOTRO NE DUCE DESTINUL?”. O ISTORIE A SECUILOR

“CINE ȘTIE, ÎNCOTRO NE DUCE DESTINUL?”. O ISTORIE A SECUILOR
Pret: 
57,75 lei (-45,45%)
31,50 lei
TVA Inclus
În stoc furnizor
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
Argonaut
An aparitie: 
2022
Nr. pagini: 
243
Format: 
A5
ISBN: 
978-606-085-085-4

Secuii (grup etnografic maghiar redutabil) au rămas ultima insulă maghiară, într-o Transilvanie care și-a pierdut treptat caracterul policrom, acel caracter care i-a asigurat specificitatea. Sașii aproape au dispărut, lăsând Ardealul infinit mai sărac. Secuii/Maghiarii din aceeași zonă, încearcă să-și conserve identitatea și limba. Mentalități care se ciocnesc, educații și istorii alternative, paralele, intrate adesea în coliziune. Important e să nu-l privim pe celălalt ca pe un dușman, iar el să înțeleagă că nu este, nu a fost și nu va fi niciodată, cetățean de rangul al doilea. Secuii noștri vor să rămână aici, pentru că Ardealul/România este și țara lor. Locul lor natal. Împreună, putem fi mai puternici și mai interesanți pe scara adevăratelor valori. Trebuie regândit radical dialogul româno-maghiar, într-o Românie care, altfel, riscă a muri în fiecare clipă, din pricini de ignoranță, proastă guvernare, demagogie și dispreț față de educația cu adevărat performantă. 

- fragment din Argument

De aceeași autori...

Poveştile din bibliotecă. Despre vieţile scriitorilor şi cărţile lor

Într-o lume din ce în ce mai urâtă, mai poți găsi Frumusețea și Binele, adăpostindu-se între coperțile cărților. În liniștea bibliotecii tale te vei simți cu adevărat, printre prietenii care în mod sigur nu te vor abandona niciodată. Vei găsi acolo, mângâierea după care sufletul tău tânjește, bucuria adevărată a comunicării cu oameni care au trăit cândva, dar pe care îi simți aievea, împărtășindu-le la rândul tău, fiecare emoție, fiecare gând.

+ info

De la aceeași editură...

Profilul şi imaginea rromilor în mentalul colectiv hunedorean 1918-1989

   „Cartea de față abordează un subiect care poată să surprindă cititorul. Importanța cercetărilor dedicate romilor nu cred că mai trebuie justificată. Romii reprezintă o componentă a peisajului istoric, social sau cultural din România, care merită toată atenția cercetării, așa după cum merită și maghiarii, sașii, evreii sau, în calitatea lor de populație majoritară, înșiși românii. Pentru cercetătorul științific, toate subiectele care pot fi trecute prin filtrul analizei științifice sunt la fel de legitime.

+ info
Oradea 1900. Un ghid de arhitectură

Oraşul Oradea, prin arhitectura sa de la începutul secolului al XX-lea, ocupă un loc bine definit pe harta oraşelor cu arhitectură Secession / Art Nouveau din Europa Centrală şi din România. Prin acest albumghid am dorit să pun în evidenţă, să ilustrez patrimoniul arhitectural, fondul construit al oraşului, din perioada 1898-1920.

+ info
  •  
  • 1 of 60