CENZURA în comunismul real. Vol. I+II

CENZURA în comunismul real. Vol. I+II
Autori: 
Pret: 
126,00 lei (-16,67%)
105,00 lei
TVA Inclus
În stoc furnizor
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
Argonaut
An aparitie: 
2017
Nr. pagini: 
1745
Format: 
B5
ISBN: 
9789731097398

Dan Culcer este critic literar și ziarist. Născut la Sulina la 15 iunie 1941, din părinți ardeleni în refugiu, după cedarea nord-vestului Ardealului prin Diktatul de la Viena. Studii de filologie, specialitatea limbă și literatură română, între 1958 și 1963, la Cluj. După licență este repartizat la Târgu-Mureş, unde începe o carieră universitară și de cercetare. Este unul din fondatorii seriei a II-a revistei Vatra. Participă la conceperea, conducerea și realizarea revistei Vatra între mai 1971 și octombrie 1987. 
    Publică două volume de literatură, Un loc geometric, Utopia (volum de poeme în română și maghiară, tradus de Ceske Gabor), două volume de critică literară sociologică, Citind și trăind literatura, Serii și grupuri, traduce din maghiară și franceză. În 1986 soția părăsește România. În 1987 Dan Culcer primește viza de emigrare pentru reîntregirea familiei. Domiciliază în Franța din octombrie 1987. Azilant politic, primește cetățenia franceză în 1992. 
În Franța lucrează ca secretar de redacție și grafician în presa sindicală, până la pensie. Realizează reviste, cărți și afișe. În mai 2000 fondează Asymetria, o revistă online de cul - tură, critică și imaginație (http://www.asymetria.org/). Ca ziarist, fondează în 1990, cu un grup de exilați din Franța, Asociația Ziariștilor Români-Vest. Colaborează, după 1990, la România liberă, Vatra, Tribuna, Familia, Euphorion, Discobolul, Origini (SUA), Confesiuni, Acolada, la revista de poezie Galatheea (Germania) etc. Scrie articole și reportaje despre România de după Zaveră. Participă la dezbateri politice despre România în paginile revistei Dialog din Germania, acordă interviuri unor reviste și unor canale de televiziune din România. 
După pensionare lucrează în arhivele din România, cercetând trei teme : relațiile scriitorilor cu puterea comunistă, cu Securitate și Partidul; ideologia cenzurii, raporturile cu minoritarii maghiari. Obține în 2013 un doctorat în litere la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș, cu o teză despre cenzură. Donează arhiva și biblioteca personală Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca.

De aceeași autori...

De la aceeași editură...

Activitatea de medicină legală, componentă a sistemului de ordine publică și siguranță națională

     „În actualul context, al proliferării formelor, metodelor și mijloacelor de săvârșire a infracțiunilor și de ascundere a urmelor săvârșirii lor, al multiplicării cazurilor în care sunt implicate persoane cu un comportament violent extrem sau deviant, adesea consumatoare de droguri, rolul medicului legist începe încă de la locul faptei și capătă o importanță deosebită în stabilirea adevărului” (din Prefață - prof. univ. dr. Costică  Voicu)

+ info
Relațiile politice și militare româno-germane, septembrie 1940 - august 1944

„Cartea domnului Ottmar Traşcă este masivă şi convingătoare, prin soliditatea arhitecturii interne, a documentaţiei impresionante, prin spiritul de echilibru, analizele raţionale şi constatările originale, făcute cu detaşare; este o contribuţie de valoare la cunoaşterea istoriei contemporane a României din anii celui de-al Doilea Război Mondial prin reconstituirea realistă a relaţiilor româno-germane, prezentată într-un discurs sobru, cursiv şi elegant.

+ info
  •  
  • 1 of 59