Lucian Blaga. Prin cenuşa veacului

Lucian Blaga. Prin cenuşa veacului
Autori: 
Pret: 
45,00 lei
TVA Inclus
În stoc furnizor
Domeniul: 
Beletristică
Editura: 
Casa Cartii de Stiinta
An aparitie: 
2019
Nr. pagini: 
368
Format: 
A5
ISBN: 
978-606-17-1456-8

    Cartea de față se înscrie într-o lungă serie de preocupări de a pune în valoare creația lui Lucian Blaga și contextul social-politic și spiritual în care el și-a creat opera. Începutul acestor contribuții, cu apăsat caracter documentar, a fost inaugurat în 1973 cu volumul Ceasornicul de nisip, care recupera publicistica necunoscută a acestuia, și a fost continuată cu volumele: Lucian Blaga și contemporanii săi (2007), cu cel intitulat Clujul – cuibul privighetorilor (2017), și cu cel de anul trecut, Lucian Blaga – perspective transilvane (2018), menite cu toate a dezvălui noi fațete inedite ale publicistului Lucian Blaga, dar și a pune în valoare forțele eruptiv-creatoare ale familiei Blaga.

    Acum venim să dezvăluim cu precădere moștenirea blagiană de pe celălalt versant, cel al familiei Brediceanu, împlinit prin soția sa, Cornelia, și prin fiica sa, Dorli. Îi suntem total recunoscători acesteia din urmă și pentru ideea de a fi creat la Cluj o bază documentară Lucian Blaga, de unde am extras informații extrem de importante privind anumite aspecte mai puțin cunoscute din viața și activitatea poetului și diplomatului L. Blaga. În aceeași măsură am continuat să acordăm o atenție specială presei epocii, din care am recuperat destul de multe texte, care vin să completeze seria celor deja intrate în circuitul editorial firesc. Explorarea noastră și-a lărgit perimetrul investigațiilor, prin încercarea de a pune la contribuție și sugestiile care pot veni dintr-o altă sursă documentară, cercetată doar parțial și cu intermitențe de anumiți istorici literari, dar care ar putea duce la identificarea unor noi colaborări blagiene, atât de necesare în vederea alcătuirii unei ediții critice, complete și definitive a operei scriitorului, și anume fondul documentar Elena Daniello, creat de fiica acesteia, Helen, la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, la 19 septembrie 2009, la puțin timp după decesul mamei sale. Este o arhivă pe care donatoarea a deschis-o cu specificația „de a fi consultată de cercetătorii interesați”, fără nicio restricție sau condiționalitate.

 

                                                                                                                                                         Autorul

De aceeași autori...

Vasile Ladislau Pop. Al doilea preşedinte al ASTREI

 Ediţie, prefaţă şi notă asupra ediţiei de Mircea Popa

 

+ info
Transilvania şi Marea Unire

      Coordonator: Mircea Popa

+ info
ASTRA şi Universitatea din Cluj în perioada interbelică

Ediţie, studiu introductiv, portrete şi antologie de Mircea Popa

 

+ info

De la aceeași editură...

Păsărarul din Vilnius. Józef Mackiewicz – scriitor anticomunist

   Włodzimierz Bolecki (1952) – istoric, teoretician, critic literar, editor. Autor de studii literare, consacrate, printre altele, creației lui W. Berent, W. Gombrowicz, G. Herling-Grudziński, J. Mackiewicz, Cz. Miłosz, B. Schulz, A. Wat, S. I. Witkiewicz; de asemenea, a pregătit antologii tematice de versuri (M. Pawlikowska-Jasnorzewska, B. Leśmian, Cz. Miłosz), precum și antologia liricii de dragoste A urzi iubirea.

+ info
Solidaritatea, „taraba comunistă” și puțină filozofie

Cartea profesorului de filozofie politică Zbigniew Stawrowski vine în completarea unei perspective istoriografice aproape unilaterale, propunând separarea „fenomenului Solidaritatea” în două etape, cea a primei Solidarități, când în Polonia s-a creat o comuniune în jurul unor valori asumate de mare parte a populației, respectiv cea a acaparării mișcării de către „politicieni”, precum Lech Wałęsa, care a și devenit primul președinte democrat al statului polonez.

+ info
„Plin mi-e sufletul meu de tine, plin.” Scrisori către Elena Daniello

„Ediția de față reproduce 129 de scrisori ale lui Lucian Blaga, repartizate astfel: 101 către Elena Daniello, 24 către familia Manta (Marioara, Viorica și Cornel), 3 către Helene Rodica Daniello, 1 către H. Zambaccian, precum și mai multe însemnări ale Elenei Daniello. Dintre cele 129 de scrisori ale lui Blaga, 107 sunt absolut inedite. La acestea se adaugă patru poezii inedite, dedicate Rodicăi Daniello. (…)

+ info
  •  
  • 1 of 38