Oradea 1900. Un ghid de arhitectură

Oradea 1900. Un ghid de arhitectură
Autori: 
Pret: 
127,28 lei
TVA Inclus
În stoc furnizor
Domeniul: 
Arhitectură
Editura: 
Argonaut
An aparitie: 
2021
Nr. pagini: 
239
Format: 
A4
ISBN: 
978-973-109-932-3

Oraşul Oradea, prin arhitectura sa de la începutul secolului al XX-lea, ocupă un loc bine definit pe harta oraşelor cu arhitectură Secession / Art Nouveau din Europa Centrală şi din România. Prin acest albumghid am dorit să pun în evidenţă, să ilustrez patrimoniul arhitectural, fondul construit al oraşului, din perioada 1898-1920.

Ghidul este o reeditare, cu mici modificări, a celui din 2015 (Ediţia din 2015 este una revăzută a cărţii apărute în 2012 şi a celei publicate în 2010 - Oradea Around 1900: An Architectural Guide. Faţă de ediţiile din 2010 şi 2012 în cea din 2015 am adus câteva corecturi şi informaţii noi, am prezentat câteva clădiri în plus şi am utilizat, în unele cazuri, material ilustrativ nou).

Oraşul de la începutul secolului al XX-lea a fost unul eterogen, cu numeroase clădiri eclectice, dar şi cu numeroase clădiri Secession. Arhitectura 1900 din Oradea este prezentă prin imobilele cele mai spectaculoase şi cunoscute, proiectate de marii arhitecţi, dar şi prin clădirile mai puţin cunoscute, proiectate de arhitecţi, ingineri, meşteri locali.

De aceeași autori...

Case și căsuțe din Oradea Mare. Un pomelnic neisprăvit.

            Volumul completează seria „Arhitectură şi locuire în Oradea la începutul secolului al XX-lea” (începută în anul 2010) şi îşi propune să prezinte clădirile destinate locuirii, tipologia lor, concepţia despre modul de locuire şi organizare a locuinţei având ca punct de pornire proiectele inițiale depistate în arhive. Aceste proiecte pun în lumină concepţia epocii despre un mod de locuire, nivelul de confort, aşteptările şi pretenţiile comanditarului.

+ info

De la aceeași editură...

Profilul şi imaginea rromilor în mentalul colectiv hunedorean 1918-1989

   „Cartea de față abordează un subiect care poată să surprindă cititorul. Importanța cercetărilor dedicate romilor nu cred că mai trebuie justificată. Romii reprezintă o componentă a peisajului istoric, social sau cultural din România, care merită toată atenția cercetării, așa după cum merită și maghiarii, sașii, evreii sau, în calitatea lor de populație majoritară, înșiși românii. Pentru cercetătorul științific, toate subiectele care pot fi trecute prin filtrul analizei științifice sunt la fel de legitime.

+ info
“CINE ȘTIE, ÎNCOTRO NE DUCE DESTINUL?”. O ISTORIE A SECUILOR

Secuii (grup etnografic maghiar redutabil) au rămas ultima insulă maghiară, într-o Transilvanie care și-a pierdut treptat caracterul policrom, acel caracter care i-a asigurat specificitatea. Sașii aproape au dispărut, lăsând Ardealul infinit mai sărac. Secuii/Maghiarii din aceeași zonă, încearcă să-și conserve identitatea și limba. Mentalități care se ciocnesc, educații și istorii alternative, paralele, intrate adesea în coliziune.

+ info
  •  
  • 1 of 60