Oradea 1900. Un ghid de arhitectură

Oradea 1900. Un ghid de arhitectură
Autori: 
Pret: 
127,28 lei
TVA Inclus
În stoc furnizor
Domeniul: 
Arhitectură
Editura: 
Argonaut
An aparitie: 
2021
Nr. pagini: 
239
Format: 
A4
ISBN: 
978-973-109-932-3

Oraşul Oradea, prin arhitectura sa de la începutul secolului al XX-lea, ocupă un loc bine definit pe harta oraşelor cu arhitectură Secession / Art Nouveau din Europa Centrală şi din România. Prin acest albumghid am dorit să pun în evidenţă, să ilustrez patrimoniul arhitectural, fondul construit al oraşului, din perioada 1898-1920.

Ghidul este o reeditare, cu mici modificări, a celui din 2015 (Ediţia din 2015 este una revăzută a cărţii apărute în 2012 şi a celei publicate în 2010 - Oradea Around 1900: An Architectural Guide. Faţă de ediţiile din 2010 şi 2012 în cea din 2015 am adus câteva corecturi şi informaţii noi, am prezentat câteva clădiri în plus şi am utilizat, în unele cazuri, material ilustrativ nou).

Oraşul de la începutul secolului al XX-lea a fost unul eterogen, cu numeroase clădiri eclectice, dar şi cu numeroase clădiri Secession. Arhitectura 1900 din Oradea este prezentă prin imobilele cele mai spectaculoase şi cunoscute, proiectate de marii arhitecţi, dar şi prin clădirile mai puţin cunoscute, proiectate de arhitecţi, ingineri, meşteri locali.

De aceeași autori...

Case și căsuțe din Oradea Mare. Un pomelnic neisprăvit.

            Volumul completează seria „Arhitectură şi locuire în Oradea la începutul secolului al XX-lea” (începută în anul 2010) şi îşi propune să prezinte clădirile destinate locuirii, tipologia lor, concepţia despre modul de locuire şi organizare a locuinţei având ca punct de pornire proiectele inițiale depistate în arhive. Aceste proiecte pun în lumină concepţia epocii despre un mod de locuire, nivelul de confort, aşteptările şi pretenţiile comanditarului.

+ info

De la aceeași editură...

“CINE ȘTIE, ÎNCOTRO NE DUCE DESTINUL?”. O ISTORIE A SECUILOR

Secuii (grup etnografic maghiar redutabil) au rămas ultima insulă maghiară, într-o Transilvanie care și-a pierdut treptat caracterul policrom, acel caracter care i-a asigurat specificitatea. Sașii aproape au dispărut, lăsând Ardealul infinit mai sărac. Secuii/Maghiarii din aceeași zonă, încearcă să-și conserve identitatea și limba. Mentalități care se ciocnesc, educații și istorii alternative, paralele, intrate adesea în coliziune.

+ info
România şi Afganistan. Șase decenii de relaţii diplomatice

Parcurgând cartea doamnei Andreea Mănăilă, cititorul, atât cel avizat, cât și cel doritor să cunoască tema, va constata că are în față o contribuție esențială pentru înțelegerea evoluției relațiilor româno-afgane. Mai mult, autoarea îl ajută pe cititor să descifreze cauzele crizei societății afgane, a legăturilor talibanilor cu terorismul internațional, motivele eșecului construcției unei societăți cu democrație similară statelor occidentale în Afganistan.

- Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea

+ info
ARMATA ROMÂNĂ PE FRONTUL DE EST IN IMAGINI (1941-1944)

  La 80 de ani de la declanșarea operațiunii „Barbarossa” (22 iunie 1941), participarea armatei române la operațiunile militare de pe Frontul de Est constituie, în continuare, o temă insuficient tratată în cadrul istoriografiei. Este cunoscut faptul că după încheierea ostilităților, în contextul comunizării și sovietizării României, scrisul istoric din țara noastră a fost supus unei drastice cenzuri informaționale și ideologice, fapt ce a condus, practic, la o suprimare a memoriei confruntării militare de pe Frontul de Răsărit.

+ info
  •  
  • 1 of 60