Sistemul bancar românesc din Cluj. De la Marea Unire la Marea Criză Economică

Sistemul bancar românesc din Cluj. De la Marea Unire la Marea Criză Economică
Autori: 
Pret: 
70,00 lei (-15,00%)
59,50 lei
TVA Inclus
În stoc furnizor
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
Casa Cartii de Stiinta
An aparitie: 
2022
Nr. pagini: 
722
Format: 
B5
ISBN: 
978-606-17-1962-4

Pornind de la experiența proprie, datorată profesiei sale, și fiind martor la toate schimbările și provocările petrecute în domeniu în perioada postcomunistă, Septimiu Moga a început să studieze istoria băncilor românești din România. În primul rând, atenția sa a fost îndreptată asupra băncilor transilvănene, cu accent asupra celor clujene din perioada interbelică, până la finalul crizei economice, subiect asupra căruia a stăruit în ultimii ani și a rezultat volumul de față. Precum însuși autorul a remarcat, studiul și analiza modului de funcționare a sistemului bancar clujean a reprezentat o provocare, deoarece subiectul nu s-a bucurat de atenția constantă a cercetătorilor, iar perioada de timp avută în vedere a fost una aparte în istoria României. Sursele de documentare spre care s-a îndreptat autorul au fost numeroase și variate: fonduri arhivistice, presă, memorialistică, studii monografice, jurnale, biografii, istorii corporatiste. Metoda de cercetare este interdisciplinară, îmbinând cu profesionalism modul de cercetare în istorie, cu cel din domeniul economic, ceea ce a permis evidențierea cronologiei evenimentelor și activităților bancare, în contextul istoric al vremii, dar și tipologia afacerilor, riscurile și slăbiciunile sistemului bancar.

Prof. univ. dr. Marcela Sălăgean

 

Culegerea și interpretarea cifrelor și procentelor, încadrarea lor în peisajul politic și cultural al vremii, transformarea lor din informații seci, nespectaculoase, în date și explicații interesante pentru un cetățean de rând iubitor al istoriei, presupune eforturi și abilități mai aparte decât temele ancorate în istoria politică, diplomatică sau culturală, acestea având „in nuccae” spectaculosul, interesantul, mai ușor de receptat. În cazul studiilor de istorie financiar-bancară, greutatea înțelegerii locului și rolului băncilor în dirijarea economiei per ansamblu, la un moment istoric dat, se potențează prin termenii tehnici care sunt folosiți apoi prin explicarea impactului asupra economiei și existenței comunității.

Prof. univ. dr. Mihai Drecin

De aceeași autori...

De la aceeași editură...

Păsărarul din Vilnius. Józef Mackiewicz – scriitor anticomunist

   Włodzimierz Bolecki (1952) – istoric, teoretician, critic literar, editor. Autor de studii literare, consacrate, printre altele, creației lui W. Berent, W. Gombrowicz, G. Herling-Grudziński, J. Mackiewicz, Cz. Miłosz, B. Schulz, A. Wat, S. I. Witkiewicz; de asemenea, a pregătit antologii tematice de versuri (M. Pawlikowska-Jasnorzewska, B. Leśmian, Cz. Miłosz), precum și antologia liricii de dragoste A urzi iubirea.

+ info
Solidaritatea, „taraba comunistă” și puțină filozofie

Cartea profesorului de filozofie politică Zbigniew Stawrowski vine în completarea unei perspective istoriografice aproape unilaterale, propunând separarea „fenomenului Solidaritatea” în două etape, cea a primei Solidarități, când în Polonia s-a creat o comuniune în jurul unor valori asumate de mare parte a populației, respectiv cea a acaparării mișcării de către „politicieni”, precum Lech Wałęsa, care a și devenit primul președinte democrat al statului polonez.

+ info
„Plin mi-e sufletul meu de tine, plin.” Scrisori către Elena Daniello

„Ediția de față reproduce 129 de scrisori ale lui Lucian Blaga, repartizate astfel: 101 către Elena Daniello, 24 către familia Manta (Marioara, Viorica și Cornel), 3 către Helene Rodica Daniello, 1 către H. Zambaccian, precum și mai multe însemnări ale Elenei Daniello. Dintre cele 129 de scrisori ale lui Blaga, 107 sunt absolut inedite. La acestea se adaugă patru poezii inedite, dedicate Rodicăi Daniello. (…)

+ info
  •  
  • 1 of 38