Sistemul bancar românesc din Cluj. De la Marea Unire la Marea Criză Economică

Sistemul bancar românesc din Cluj. De la Marea Unire la Marea Criză Economică
Autori: 
Pret: 
70,00 lei (-15,00%)
59,50 lei
TVA Inclus
În stoc furnizor
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
Casa Cartii de Stiinta
An aparitie: 
2022
Nr. pagini: 
722
Format: 
B5
ISBN: 
978-606-17-1962-4

Pornind de la experiența proprie, datorată profesiei sale, și fiind martor la toate schimbările și provocările petrecute în domeniu în perioada postcomunistă, Septimiu Moga a început să studieze istoria băncilor românești din România. În primul rând, atenția sa a fost îndreptată asupra băncilor transilvănene, cu accent asupra celor clujene din perioada interbelică, până la finalul crizei economice, subiect asupra căruia a stăruit în ultimii ani și a rezultat volumul de față. Precum însuși autorul a remarcat, studiul și analiza modului de funcționare a sistemului bancar clujean a reprezentat o provocare, deoarece subiectul nu s-a bucurat de atenția constantă a cercetătorilor, iar perioada de timp avută în vedere a fost una aparte în istoria României. Sursele de documentare spre care s-a îndreptat autorul au fost numeroase și variate: fonduri arhivistice, presă, memorialistică, studii monografice, jurnale, biografii, istorii corporatiste. Metoda de cercetare este interdisciplinară, îmbinând cu profesionalism modul de cercetare în istorie, cu cel din domeniul economic, ceea ce a permis evidențierea cronologiei evenimentelor și activităților bancare, în contextul istoric al vremii, dar și tipologia afacerilor, riscurile și slăbiciunile sistemului bancar.

Prof. univ. dr. Marcela Sălăgean

 

Culegerea și interpretarea cifrelor și procentelor, încadrarea lor în peisajul politic și cultural al vremii, transformarea lor din informații seci, nespectaculoase, în date și explicații interesante pentru un cetățean de rând iubitor al istoriei, presupune eforturi și abilități mai aparte decât temele ancorate în istoria politică, diplomatică sau culturală, acestea având „in nuccae” spectaculosul, interesantul, mai ușor de receptat. În cazul studiilor de istorie financiar-bancară, greutatea înțelegerii locului și rolului băncilor în dirijarea economiei per ansamblu, la un moment istoric dat, se potențează prin termenii tehnici care sunt folosiți apoi prin explicarea impactului asupra economiei și existenței comunității.

Prof. univ. dr. Mihai Drecin

De aceeași autori...

De la aceeași editură...

Ipostaze ale morții în tragedia greacă

Sorana-Cristina Man a absolvit Facultatea de Filosofie și pe cea de Filologie, secția Limbi Clasice, a Universității din București. Are un doctorat în filologie și este redactor de carte la Muzeul Național al Țăranului Român și cercetător științific în proiecte universitare.

+ info
Ieduţul cu copite aurite

Tragedia celui de-al Doilea Război Mondial, prin ochii unei fetiţe aflate la vârsta marilor întrebări. O serie de 48 de povestiri, spuse de vocea inocentă a unui copil care strabate Europa împreuna cu familia, urmărită de constante incertitudini.

+ info
Moții. Calvarul unui popor eroic, dar nedreptățit. Studiu istoric-politic

Ion Rusu Abrudeanu (n. 14 decembrie 1870, Abrud-Sat, județul Alba – d. 21 august 1934, București) a fost publicist, om politic, deputat și senator român. În cartea Moții.

+ info
Între două lumi. Clujul în cărți poștale 1918-1945

   Plimbarea începe la gară, poarta de intrare a aproape tuturor vizitatorilor Clujului interbelic, continuă pe Calea Regelui Ferdinand, care duce de la gară spre centrul orașului, urmează apoi obiectivele principale ale pieței centrale (Piața Unirii), mai cu seamă grupul statuar al regelui Matia Corvin și Lupa Capitolina, străzile „cetății universitare” (Kogălniceanu – fosta Uliță a Lupilor, strada Universității, strada Avram Iancu), ducând apoi de-a lungul Căii Regina Maria spre piețele Ștefan cel Mare și Cuza-Vodă, unde se găsesc Teatrul Național și Catedrala Ortodoxă,

+ info
  •  
  • 1 of 37