Sistemul bancar românesc din Cluj. De la Marea Unire la Marea Criză Economică

Sistemul bancar românesc din Cluj. De la Marea Unire la Marea Criză Economică
Autori: 
Pret: 
70,00 lei (-15,00%)
59,50 lei
TVA Inclus
În stoc (2 buc.)
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
Casa Cartii de Stiinta
An aparitie: 
2022
Nr. pagini: 
722
Format: 
B5
ISBN: 
978-606-17-1962-4

Pornind de la experiența proprie, datorată profesiei sale, și fiind martor la toate schimbările și provocările petrecute în domeniu în perioada postcomunistă, Septimiu Moga a început să studieze istoria băncilor românești din România. În primul rând, atenția sa a fost îndreptată asupra băncilor transilvănene, cu accent asupra celor clujene din perioada interbelică, până la finalul crizei economice, subiect asupra căruia a stăruit în ultimii ani și a rezultat volumul de față. Precum însuși autorul a remarcat, studiul și analiza modului de funcționare a sistemului bancar clujean a reprezentat o provocare, deoarece subiectul nu s-a bucurat de atenția constantă a cercetătorilor, iar perioada de timp avută în vedere a fost una aparte în istoria României. Sursele de documentare spre care s-a îndreptat autorul au fost numeroase și variate: fonduri arhivistice, presă, memorialistică, studii monografice, jurnale, biografii, istorii corporatiste. Metoda de cercetare este interdisciplinară, îmbinând cu profesionalism modul de cercetare în istorie, cu cel din domeniul economic, ceea ce a permis evidențierea cronologiei evenimentelor și activităților bancare, în contextul istoric al vremii, dar și tipologia afacerilor, riscurile și slăbiciunile sistemului bancar.

Prof. univ. dr. Marcela Sălăgean

 

Culegerea și interpretarea cifrelor și procentelor, încadrarea lor în peisajul politic și cultural al vremii, transformarea lor din informații seci, nespectaculoase, în date și explicații interesante pentru un cetățean de rând iubitor al istoriei, presupune eforturi și abilități mai aparte decât temele ancorate în istoria politică, diplomatică sau culturală, acestea având „in nuccae” spectaculosul, interesantul, mai ușor de receptat. În cazul studiilor de istorie financiar-bancară, greutatea înțelegerii locului și rolului băncilor în dirijarea economiei per ansamblu, la un moment istoric dat, se potențează prin termenii tehnici care sunt folosiți apoi prin explicarea impactului asupra economiei și existenței comunității.

Prof. univ. dr. Mihai Drecin

De aceeași autori...

De la aceeași editură...

Între două lumi. Clujul în cărți poștale 1918-1945

   Plimbarea începe la gară, poarta de intrare a aproape tuturor vizitatorilor Clujului interbelic, continuă pe Calea Regelui Ferdinand, care duce de la gară spre centrul orașului, urmează apoi obiectivele principale ale pieței centrale (Piața Unirii), mai cu seamă grupul statuar al regelui Matia Corvin și Lupa Capitolina, străzile „cetății universitare” (Kogălniceanu – fosta Uliță a Lupilor, strada Universității, strada Avram Iancu), ducând apoi de-a lungul Căii Regina Maria spre piețele Ștefan cel Mare și Cuza-Vodă, unde se găsesc Teatrul Național și Catedrala Ortodoxă,

+ info
Romania, through Queen Marie’s Eyes. Identity and Construction of Self-Identification

My genuine love and passion for the Queen has been materialized in two volumes, one published in 2021, entitled Taină și sens în Povestea vieții mele, capodopera MARIEI, Regina României. Analiză narativ-discursivă, by Curtea Veche, București and the one you start flipping through its pages right now, both representing genuine approaches with direct reference to Marie’s writing talent.

+ info
Eseuri de literatură română. Ghid de studiu individual pentru bacalaureat

   Lucrarea Eseuri de literatură română. Ghid de studiu individual pentru bacalaureat nu se adresează doar elevilor de liceu, care studiază această disciplină obligatorie, indiferent de filieră şi profil, ci şi cadrelor didactice care predau limba şi literatura română, deoarece răspunde unor aşteptări diverse.

+ info
Urbanism și urbaniști din Cluj

Iese mereu la lumină în paginile cărții acesteia o dragoste nedisimulată față de Cluj, oraș cu vechime de peste două milenii. Amărăciunea neîmplinirilor este mereu dublată de speranța îndreptărilor posibile, iar regretul pentru demolările necugetate și unele decizii pripite și construcții aberante este compensat de încrederea în rațiunea care ar putea domni în viitor.

+ info
  •  
  • 1 of 36