MAGIE ȘI FAMILIE ÎN EUROPA ÎN EPOCILE MODERNĂ ȘI CONTEMPORANĂ

MAGIE ȘI FAMILIE ÎN EUROPA ÎN EPOCILE MODERNĂ ȘI CONTEMPORANĂ
Pret: 
35,00 lei
TVA Inclus
În stoc furnizor
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
MEGA
An aparitie: 
2016
Nr. pagini: 
174
Format: 
A5
ISBN: 
978-606-543-728-9

„În pofida faptului că la nivel european și mondial studiile care tratează despre fenomenul magic, cu toate implicațiile sociale și culturale ale acestuia, sunt destul de numeroase, în România ele abia au depășit stagiul de pionierat. Magia în cadrul familiei a fost abordată la noi mai cu seamă de folcloriști și de câțiva etnologi, decât de către istorici. Lipsește apoi dimensiunea unei abordări multidisciplinare și comparative cu alte spații culturale europene. În acest context, colecția pe care o inaugurăm cu acest volum intenționează să contribuie, printre altele, la înțelegerea factorilor care au ajutat la transmiterea intergenerațională a ritualurilor magice în cadrul familiei rurale europene, în pofida schimbărilor din societate: caracterul închis și tradiționalist al satelor, gradul de religiozitate ridicat, predominanța endogamiei ca strategie maritală etc. Considerăm, așadar, importantă formarea unei noi generații de specialiști care să vină în proximitatea unui subiect atât de volatil, pe care să-l analizeze la nivelul exigențelor și a performanțelor internaționale”. (Marius Eppel)

CUPRINS

Lista autorilor

Prefață

Preface

Adversarii ordinii divine? Portretul acuzaților în procesele de vrăjitorie clujene
CĂTĂLINA COVACIU

Obiceiuri și credințe magice din satul Jac (jud. Sălaj)
CLAUDIU HAPA

Magia de dragoste în universul rural românesc
MARIA GEORGIANA TURCEA

Terapia prin descântec în Țara Maramureșului și Țara Oașului
GEORGEL MARIUS NISTOR

Etnologie, tradiții și ritualuri magice din comuna Treznea (jud. Sălaj)
CORINA BRUMARU

Fenomenul magic în spațiul european. Incursiuni istoriografice
MARIUS EPPEL

De aceeași autori...

De la aceeași editură...

ICONOSTASUL ÎN TRANSILVANIA ISTORIE, ARTĂ ȘI TEOLOGIE (CCA. 1400 - 1650)

„Autorul, de formație cleric, tinde să subsumeze caracterul național al artei religioase românești din Transilvania și din Principate caracterului universal al artei bisericești răsăritene, ceea ce, până la un punct, este perfect sustenabil. Remarcăm concluziile pertinente ale autorului, rezultate de pe urma unor analize și studii teoretice din bibliografia universală și românească, dar și ca rezultat al propriilor cercetări de teren. Adesea, aspecte rămase în suspensie sau neobservate de predecesori ajung să fie relevate pentru prima oară în această lucrare.

+ info
OPINIE, PRUDENŢĂ ŞI CENZURĂ. FILMUL DE ACTUALITATE ÎN ROMÂNIA COMUNISTĂ (1965–1989)

   În perioada 1965–1989 s-au produs în România circa 550 de filme, dintre care ceva mai mult de jumătate sunt cunoscute drept „filme de actualitate”. Potrivit definiţiei oficiale, redactată în 1968 în urma şedinţei Comisiei Ideologice din 23 mai, unde Nicolae Ceauşescu şi Paul Niculescu‑Mizil s-au întâlnit cu cineaştii, acest tip de film este „inspirat din diferite zone şi aspecte ale realităţii”.

+ info
TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ SUB REFLECTOR. DIVERTISMENT, PROPAGANDĂ ŞI IDEOLOGIE ÎN REPUBLICA SOCIALISTĂ ROMÂNIA ÎN PERIOADA ANILOR ’70

   Încă de la începuturile sale, în anul 1956, Televiziunea Română a fost unul dintre instrumentele prin care vocea autorităţilor comuniste s-a făcut auzită – atât la propriu, cât şi la figurat –, având ca rol primordial propagarea ideologiei comuniste.

+ info
METAMORFOZE SOCIALE ÎN UMBRA MARXISM-LENINISMULUI. EDUCAŢIA ADULŢILOR ÎN ROMÂNIA COMUNISTĂ (1948–1958)

   Regimul comunist a oferit educaţiei adulţilor un loc privilegiat în rândul politicilor sale de reconstrucţie a societăţii conform noilor dogme ideologice. Materializarea practică a reprezentat nu doar adoptarea modelului sovietic, ci şi convingerea liderilor politici autohtoni că adeziunea maselor la noul regim nu putea fi realizată altfel decât prin investiţii materiale şi umane în acest segment al educaţiei.

+ info
  •  
  • 1 of 27