Ardealul. Ținuturile de pe Olt. Ținuturile de pe Mureș

Ardealul. Ținuturile de pe Olt. Ținuturile de pe Mureș
Pret: 
45,00 lei (-5,02%)
42,75 lei
TVA Inclus
În stoc furnizor
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
Casa Cartii de Stiinta
An aparitie: 
2020
Nr. pagini: 
292
Format: 
A5
ISBN: 
978-606-17-1613-5

Silvestru Moldovan face parte din acele generaţii de români ardeleni care știau totul: vorbeau, citeau și scriau în română, maghiară și germană, ceea ce le-a creat libertatea de a se mișca în orice regiune a Principatului, de a sta de vorbă cu oricine în limba aceluia și de a cunoaște cel puţin trei culturi. Asemenea intelectuali au răsărit din pământul fertil al Ardealului, ţinut iubit de toţi locuitorii lui.

Descriind două dintre ţinuturile ardelene cele mai încărcate de istorie – Oltul și Mureșul –, de ale căror frumuseţi a știut să se bucure el însuși la faţa locului, Silvestru Moldovan se dovedește lipsit de orice prejudecată: pe lângă ţinuturile românești, el descrie şi zone locuite de maghiari ori de saşi (Oituz, Trei Scaune, Covasna, Sibiu, Braşov, Mediaş etc.), dovedind nu numai decenţă, ci şi superioritate morală. Impresionează plăcut siguranţa valorii proprii şi a neamului său, ca şi respectul faţă de toţi locuitorii Ardealului. El a citit şi acele scrieri defăimătoare la adresa românilor, care ne prezintă cu ajutorul unor cuvinte ca: sălbatici, vicleni, beţivi, leneşi – până şi păstoritul, ca ocupaţie, e considerat o formă de lenevie –, ca să nu mai vorbim despre portul românesc, pe care îl consideră urât, iar jocul, lărmuitor (Michael Lebrecht, Versuch einer Erdbeschreibung des Grossfürstentums Siebenbürgen. Hermannstadt  1789, ediţia a doua 1804). Moldovan îşi exprimă dezacordul faţă de autorul acestor invective, dar nu prin simpla negare sau printr-o polemică înfierbântată, ci printr-un răspuns stăpânit şi prin combaterea lor indirectă, mult mai eficientă, adică prin relevarea frumuseţii oamenilor, a hărniciei lor, a valorii artistice ale portului şi jocului popular din locurile pe care le colindă. Calea aleasă de el ca răspuns la cele scrise de Lebrecht e fără îndoială cea mai eficientă, remarcând calităţile, nu defectele saşilor şi maghiarilor. El are chiar tăria să aprecieze unul dintre capitolele lucrării lui Lebrecht, iar cuvintele acestuia despre români sunt ca inexistente.

Ion Taloș

De aceeași autori...

De la aceeași editură...

Noi, după treizeci de ani

    Laura-Isabela Aivăncesei a avut o idee fertilă din punct de vedere publicistic, istoric și, mai ales, moral. Să întrebe despre felul cum s-a instaurat la noi comunismul și despre sensul tranziției. La 30 de ani de la răsturnarea comunismului, cartea este o recapitulare istorică a ceea ce a fost comunismul și o interogare asupra sechelelor sale de care nu mai scăpăm. (…) Două sunt cuvintele, ideile care revin practic în toate mărturiile: libertatea și faptul că nu s-au valorificat premisele excep­ționale pe care momentul 1989 le crease.

+ info
Compendiu de Oncologie Medicală: principii și practică

   În ultimii ani, progresele în oncologie au cunoscut o dezvoltare vertiginoasă în multiplele ei arii de interes – de la descifrarea mecanismelor moleculare ale cancerogenezei la modalitățile clasice de tratament – medical, chirurgie sau radioterapie, care au beneficiat de aportul numeroaselor descoperiri în domeniul biologiei sau fizicii.

+ info
EXAMENUL PSIHIC. ANALIZE SISTEMICE. CAZURI CLINICE. COMENTARII.

Monografia Examenul psihic a dr. Rodica Jeican, constituie o premieră în literatura psihiatrică românească, o autentică reevalu­are a importanței investigației psihice a suferințelor psihiatrice, sufocată în prezent de aplicarea chestionarelor diagnostice structurate, semistructurate… Sub influența cărții reputatului psihiatrului american Shawn Christopher Shea Psychiatrie Interviewing. The art of Understanding, autoarea ne propune o prezentare exhaustivă a „banalului”, „marginalizatului” examen psihic, dintr-o analiză sistemică a pacientului.

+ info
  •  
  • 1 of 35