Anul 1940 în istoria Europei. Între expansiune și declin

Anul 1940 în istoria Europei. Între expansiune și declin
Pret: 
45,00 lei (-19,51%)
36,23 lei
TVA Inclus
În stoc furnizor
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
Casa Cartii de Stiinta
An aparitie: 
2020
Nr. pagini: 
288
Format: 
A5
ISBN: 
9786061716982

Anul 1940 surprinde o criză a democraţiei care s-a manifestat rapid începând cu anii ’30, atunci când statele fie se prăbuşesc înspre autoritarism, fie nu pot face faţă ideologiilor şi sunt asimilate. La finalul acelui deceniu, Liga Naţiunilor a intrat în colaps, extrema dreaptă se afla în ascensiune, iar „Noua Ordine” a lui Adolf Hitler părea să constituie viitorul Europei.

Al Doilea Război Mondial a afectat societăţi întregi, iar amploarea lui geografică a generat schimbări teritoriale şi politice fundamentale. Anul 1940 este poate cel mai ilustrativ din război, iar caracteristicile sale sunt propaganda, ascensiunea ideologică, lipsa de umanitate sau lupta pentru putere.

La 80 de ani distanță, volumul de studii Anul 1940 în istoria Europei. Între expansiune și declin își propune să evidențieze cele mai importante momente desfășurate pe scena europeană, dar mai ales consecințele deciziilor politice din anul care s-a dovedit a fi, din multe privințe, hotărâtor pentru soarta României Mari.

Structura cărții urmărește dezvoltarea problematicii de la un cadru general, cel european, înspre unul particular referitor la scena politică românească, cu accent asupra pierderilor teritoriale și a consecințelor Dictatului de la Viena. Cele trei arii tematice ale cărții sunt delimitate de câte un titlu simbolic, care face trimitere înspre o lucrare din istoriografie relevantă pentru acest demers, cu scopul de a configura o dimensiune educativă întregii lucrări.

Prima parte, intitulată România „în jocul de interese al Marilor Puteri”, cuprinde reflecții asupra atmosferei politice europene, precum și a poziționării României în raport cu noua dispunere a forțelor pe continent. Pe lângă faptul că sunt fixate principalele repere ale existenței statului român, pornind din perioada interbelică și până la încheierea noii conflagrații mondiale, cititorul este familiarizat cu strategia militară destinată apărării integrității teritoriale tot mai serios amenințate și cu deciziile adoptate în afara granițelor privind împărțirea sferelor de influență pe continent între Germania și Uniunea Sovietică, care a avut efecte asupra sorții statului român.

Cea de-a doua parte, Umbre peste Europa, analizează raporturile de putere dintre Germania și Marea Britanie. În urma capitulării Franței din iunie 1940, Hitler și-a concentrat atenția asupra insulelor britanice, ceea ce a devenit lupta pentru supraviețuirea ultimului bastion relevant al democrației pe continent. În această dinamică, definirea sferelor de influență în Europa s-a făcut prin două tipuri de instrumente: conflictul militar, în slujba căruia sunt angrenate inclusiv elemente privind propaganda agresivă și manipularea mentalităților colective, respectiv negocierea și arbitrajul.

Ultima arie tematică grupează studii privitoare la planul politic și militar, care arată măsura în care Noua ordine a lui Adolf Hitler a schimbat fața politicii internaționale și a modificat rolul României ca actor pe scena politică externă. Vara anului 1940 a însemnat sfârșitul României Mari, prin pierderea Basarabiei, a nordului Bucovinei, nord-vestului Transilvaniei și a Cadrilaterului. Aceste evoluții sunt surprinse prin intermediul presei vremii, a istoriografiei străine, sunt analizate efectele Dictatului de la Viena asupra economiei românești, a vieții politice din Transilvania, a minorităților, dar și asupra culturii.

 

Coordonatorii

De aceeași autori...

Metamorfoze clujene după Marea Unire. Rolul Monarhiei

   Îngrijire ediţie şi studiu introductiv de Marius Mureşan

+ info
Istoria locală povestită de elevi

  Coordonatori: Marina Trufan, Marius Mureşan

 

  Cunoaşterea istoriei locale este necesară pentru o mai bună înţelegere a celei naţionale, care oferă probele existenţei noastre, a continuităţii identitare. În timp ce evoluţiile sociale, politice, economice şi culturale româneşti din diferite epoci sunt strâns legate de fenomenele petrecute la nivel european, determinând felul în care fiecare şi-a perceput prezentul, istoria locală a contribuit în mare măsură la procesul de unitate naţională.

+ info

De la aceeași editură...

PĂMÂNTUL INVIZIBIL

 „Germania, 1945”, iulie torid. Un fotograf englez (naratorul) însoțind un regiment aliat, în ultimele zile de război și primele de pace. În lungul drum spre Rin, izvorâtă din șocul unei descoperiri sumbre, o idee revine cu obstinație. Să surprindă pe peliculă, la întâmplare, figurile oamenilor de rând, ale celor care reintră de-acum în cotidianul de odinioară. Fără întrebări ori fără răspunsuri la ele. Martori pasivi și muți? Părtași la instaurarea unei ideologii delirante și a consecințelor ei? Știind ce se petrece, acceptând, negând, ignorând?

+ info
OGLINZI ALE PRINCIPILOR ÎN BIZANȚ

Alcătuind această lucrare, am dorit să schițăm o istorie a pareneticii bizantine, punând laolaltă texte integrale și fragmente ale unor scrieri care ilustrează acest gen retoric, în limba greacă și într-o traducere adecvată. Pentru a justifica alegerea făcută și pentru a oferi cititorului cadrul teoretic pe care ne‑am întemeiat judecata, am adăugat antologiei un studiu cronologic, tematic și tipologic al speciei retorice numite îndeobște speculum principis.

+ info
Cazul Masacrului de la Katyń

Józef Mackiewicz (Petersburg 1902-1985 München), unul dintre cei mai de seamă prozatori polonezi și scriitori politici ai secolului XX. Primul autor care scrie despre trei evenimente îngrozitoare, petrecute în timpul celui de al Doilea Război Mondial: crima de la Katyń, masacrul evreilor din Ponary, la care a fost martor, și lupta cazacilor, cetățeni ai URSS și emigranți politici, care în războiul sovieto-german au luptat împotriva bolșevicilor, fiind apoi dați pe mâna acestora de către aliați, pe baza înțelegerii de la Ialta (vezi romanul Kontra).

+ info
  •  
  • 1 of 33