1 DECEMBRIE 1918

1 DECEMBRIE 1918
DECEMBER 1, 1918
Autori: 
Pret: 
90,00 lei (-12,50%)
78,75 lei
TVA Inclus
În stoc furnizor
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
MEGA
An aparitie: 
2020
Nr. pagini: 
395
Format: 
B5
ISBN: 
9786060202578

„În ceea ce privește concepția, metoda și structura volumului, trebuie să punctez, în primul rând, că ideea de bază constă în surprinderea zilei de 1 Decembrie 1918 în toate dimensiunile sale. Spre deosebire de alte lucrări care abordează Unirea Transilvaniei, dar unde preocuparea majoră este de contextualizare a evenimentului, de încadrare a lui într-un proces istoric adesea prea amplu determinat, rezultând, în medie, un conținut de 95% evenimente conexe și doar 5% informații despre 1 Decembrie, în prezentul volum raportul este invers. Desigur, nu am ignorat contextualizarea, însă am plasat-o la nivelul secundar, al fiecărei mici realități, al fiecăruia dintre elementele care compun tabloul zilei de 1 Decembrie. M-a interesat o prezentare cât mai completă a acestei zile şi doar a ei, așa cum nu s-a mai realizat până acum. Structura este una simfonică, cu un început și un final în tempo rapid, în timp ce părțile de mijloc permit variațiuni lente ale temei de bază. Am dorit o abordare cât mai problematizată a subiectului, cum de asemenea nu s-a mai realizat. Am căutat, deopotrivă, să scot în evidență și să discut informații mai puțin cunoscute și să trec rapid peste cele în general cunoscute, fără a le omite însă total, pentru a nu afecta capacitatea conținutului ca întreg de a sintetiza toată informația evenimentului de la 1 Decembrie 1918. Am insistat pe imaginea zilei, cu aspectele care pot fi reconstituite, astfel încât prezentul volum să poată deveni un instrument util de lucru pentru cei care ar dori să facă ilustrație, film documentar și artistic, ori reenactment istoric. Am încercat să creez un conținut interesant și pentru cititorul avizat și pentru cel mai puțin familiarizat cu subiectul. Sper să fie util și pentru cei care străbat o astfel de carte cu pixul în mână, și pentru cei care o frunzăresc.” (din „Cuvânt-înainte”)

 

De aceeași autori...

De la aceeași editură...

PICTURA ROMÂNEASCĂ DE CULT ÎN BIHORUL SECOLELOR AL XVIII-LEA ŞI AL XIX-LEA

„Cartea de faţă, Pictura românească de cult în Bihorul secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea, prezintă cel puţin două trăsături fundamentale care merită reliefate. Mai întâi, sunt evidenţiate, într‑o lumină intelectuală generoasă, atât determinările sociale, economice şi spirituale din respectiva perioadă, cât şi modul în care arta religioasă românească a răspuns cu largheţea conceptuală specifică acestora, scoţând mereu la suprafaţă conştiinţa artistică (inclusiv cea populară) care a tradus vizual aceste nevoi.

+ info
SIGILIILE ŞI PRACTICILE SIGILARE ALE LOCURILOR DE ADEVERIRE DIN TRANSILVANIA ŞI COMITATELE ÎNVECINATE ÎN SECOLELE XIII-XIV

„Produs al unei perioade de intensă fermentare emblematică, sigiliul s-a articulat drept un instrument conex culturii scrise medievale de natură pragmatică, cu rolul de a-i confirma destinatarului […] certitudinea că înscrisurile cărora i se alătură […] oglindeau voința, constatările sau înfăptuirile posesorului său, fie că acesta reprezenta o instituție cu proiecție individuală sau colectivă, fie documentele redactate fuseseră emise și sigilate exclusiv în nume propriu.

+ info
PRIGONIREA BISERICII ROMANO-CATOLICE DIN ROMÂNIA ÎN TIMPUL REGIMULUI COMUNIST (1945–1989). CONTRIBUŢII DOCUMENTARE

  „Instaurarea regimului comunist în România a generat cea mai dură prigoană asupra Bisericii Romano- Catolice – într-o societate remodelată în spiritul măsurilor represive aplicate în Uniunea Sovietică condusă de către I. V. Stalin – din întreg blocul răsăritean al statelor comuniste.

+ info
  •  
  • 1 of 25