OGLINZI ALE PRINCIPILOR ÎN BIZANȚ

OGLINZI ALE PRINCIPILOR ÎN BIZANȚ
Pret: 
48,00 lei (-12,49%)
42,00 lei
TVA Inclus
În stoc furnizor
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
Casa Cartii de Stiinta
An aparitie: 
2020
Nr. pagini: 
304
Format: 
A5
ISBN: 
978-606-17-1745-3

Alcătuind această lucrare, am dorit să schițăm o istorie a pareneticii bizantine, punând laolaltă texte integrale și fragmente ale unor scrieri care ilustrează acest gen retoric, în limba greacă și într-o traducere adecvată. Pentru a justifica alegerea făcută și pentru a oferi cititorului cadrul teoretic pe care ne‑am întemeiat judecata, am adăugat antologiei un studiu cronologic, tematic și tipologic al speciei retorice numite îndeobște speculum principis.

Ansamblul scrierilor prezente și prezentate în volum este compus din texte pe care istoriile literaturii bizantine, cercetările monografice sau contribuțiile particulare ale istoricilor și ale literaților le consideră a fi reprezentative pentru lucrările parenetice adresate principilor, dar și din scrieri care nu apar, în genere, în repertoriul oglinzilor și a căror prezență ilustrează genul parenetic în ansamblul săuCât privește întinderea cronologică, textele datează din secolul al IV‑lea p. Ch., cel dintâi al existenței Imperiului Roman de Răsărit, numit în mod convențional bizantin, până în veacul din urmă, al XV‑lea, care încheie, de facto, istoria milenară a acestei civilizații.

Simona Nicolae

De aceeași autori...

De la aceeași editură...

Noapte albă pentru Farah

Distins în 2001 cu Premiul pentru debut al Comunității Franceze din Belgia, Noapte albă pentru Farah este un roman care, după cum afirma Thierry Vanderhaege, nu se citește, ci se devorează.

+ info
TIGRUL ȘI STEAUA. Violență și exil în proza latino-americană a secolului XX

În volum, sunt prezentați: Clarice Lispector, Guillermo Cabrera Infante, José Donoso, Roberto Bolaño, Mario Vargas Llosa

 

+ info
Bani de la Hitler (Mozaic estival)

Premiul Magnesia Litera, 2019

Premiul pentru Literatură Usedom, 2011

Premiul Georg Dehio, 2012

 

+ info
PĂMÂNTUL INVIZIBIL

 „Germania, 1945”, iulie torid. Un fotograf englez (naratorul) însoțind un regiment aliat, în ultimele zile de război și primele de pace. În lungul drum spre Rin, izvorâtă din șocul unei descoperiri sumbre, o idee revine cu obstinație. Să surprindă pe peliculă, la întâmplare, figurile oamenilor de rând, ale celor care reintră de-acum în cotidianul de odinioară. Fără întrebări ori fără răspunsuri la ele. Martori pasivi și muți? Părtași la instaurarea unei ideologii delirante și a consecințelor ei? Știind ce se petrece, acceptând, negând, ignorând?

+ info
  •  
  • 1 of 34