BISERICI PAROHIALE ȘI CAPELE PRIVATE DIN COMITATELE ALBA ȘI HUNEDOARA (1200-1550)

BISERICI PAROHIALE ȘI CAPELE PRIVATE DIN COMITATELE ALBA ȘI HUNEDOARA (1200-1550)
Pret: 
65,00 lei (-14,99%)
55,25 lei
TVA Inclus
În stoc furnizor
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
MEGA
An aparitie: 
2018
Nr. pagini: 
479
Format: 
B5
ISBN: 
978-606-543-993-1

    „A trata despre bisericile parohiale şi capelele din oricare comitat al Transilvaniei înseamnă a le identifica și a discuta despre o parte semnificativă dintr-un fenomen comun întregii provincii, cel al creării şi dezvoltării spaţiilor de închinare publice şi private. Fenomenul a fost unul complex şi cu posibilităţi multiple de abordare, care solicită o cercetare convergentă, din mai multe direcţii. Însă, pentru un teritoriu al Transilvaniei medievale, oricare din istoriile care ar trebui să se sprijine reciproc în privinţa subiectului – ecleziastică, socială, culturală, economică, de arhitectură, artă etc. –, are o susţinere documentară deficitară şi o dezvoltare care nu poate sprijini foarte mult investigaţiile celorlalte. Evident, nici istoria de artă, care teoretic dispune de surse primare mai durabile şi mai numeroase datorită monumentelor, nu este mai favorizată. Proporţia distrugerilor a fost foarte mare, monumentele au suferit transformări multiple care le-au alterat, distrus sau numai ascuns pe durată lungă structurile şi decoraţiile medievale, iar corelarea datelor din teren cu izvoare scrise ori alte surse de arhivă (fotografii şi schiţe vechi) este insuficient sau inegal realizată.” (din „Introducere”)

De aceeași autori...

De la aceeași editură...

PORTRETE DE OFIŢERI DE ORIGINE ROMÂNĂ DIN ARMATA DE HONVEZI (1868–1918)

„Acest volum este rezultatul unui proiect de cercetare focalizat pe interacţiunea dintre ofiţerii armatei habsburgice şi societatea civilă, o abordare originată prioritar în istoria socială şi nu în cea militară. De altfel, dintre cei trei editori ai volumului, doar Csaba Horváth este un specialist în istorie militară.

+ info
PICTURA ROMÂNEASCĂ DE CULT ÎN BIHORUL SECOLELOR AL XVIII-LEA ŞI AL XIX-LEA

„Cartea de faţă, Pictura românească de cult în Bihorul secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea, prezintă cel puţin două trăsături fundamentale care merită reliefate. Mai întâi, sunt evidenţiate, într‑o lumină intelectuală generoasă, atât determinările sociale, economice şi spirituale din respectiva perioadă, cât şi modul în care arta religioasă românească a răspuns cu largheţea conceptuală specifică acestora, scoţând mereu la suprafaţă conştiinţa artistică (inclusiv cea populară) care a tradus vizual aceste nevoi.

+ info
  •  
  • 1 of 25